*** Водещите новини на 10 септември *** Смъртта на британската кралица продължава

...
*** Водещите новини на 10 септември ***
Смъртта на британската кралица продължава
Коментари Харесай

Водещите новини! Чарлз III е официалният крал на Обединеното кралство


*** Водещите вести на 10 септември ***

Смъртта на английската кралица продължава да е тематика номер едно и през днешния ден.

Чарлз III бе разгласен публично за крал

Чарлз III бе разгласен публично за крал на Обединеното кралство от Съвета за унаследяване на английския трон. Церемонията по възкачването му на престола е в двореца „ Сейнт Джеймс “.

За първи път в историята Съветът по възкачването на престола се предава онлайн по целия свят. Церемонията по оповестяване на новия монарх е в две елементи.

**

Обявиха по кое време ще е погребението на кралица Елизабет II

Погребението на кралица Елизабет Втора ще бъде в понеделник, 19 септември, оповестиха от Бъкингамския замък.

Церемонията ще се организира в Уестминстърското абатство, където са короновани всички английски монарси. Именно там кралицата се дами за принц Филип през 1947 година След това кралицата ще бъде положена в Уиндзор.

Принц Уилям с трогателни думи за Елизабет II

„ Елизабет II беше до мен в най-щастливите ми моменти. Тя беше до мен и в най-тъжните ми дни “. Това се показва в известие на престолонаследника на Великобритания Принц Уилям.

**

Президентът успокои българите

Радев подсигурява: Българите няма да стоят на мрачно

От равнището на връзка и известията зависи равнището на обществено-икономическото развиване на всяка страна. Това съобщи президентът Румен Радев на публична гала по откриването на академичната образователна година във Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи.

Малко висши учебни заведения могат да се похвалят с вашата история, а и освен. Трябва да отдадем дължимото на българските държавници от българските години след Освобождението, които прозряха нуждата от фрагменти в пощите и телеграфните организации. Резултатът е доста бърз и той е във вашето висше образователно заведение, посочи президентът.

Асен Василев отговори на президента за цените на горивата

Съпредседателят на " Продължаваме промяната "  Асен Василев коментира в Ямбол думите на президента Румен Радев, който поздрави служебното държавно управление за преодоляване на инфлацията в страната и намаляването на цените на горивата. „ Заслуга за това имат международните пазари. Не е редно който и да е да взема заем за това, че цената на международните пазари на петрола е паднала и това се е отразило и на българските бензиностанции “, акцентира Василев, съобщи кореспондент на Novini.bg.

" Основната задача на новото държавно управление ще бъде в две съществени посоки – да проработи антикорупционната комисия и да се продължи курсът по вложения, заяви още съпредседателят на " Продължаваме промяната ".

**

Продължава разчистването на наводнените карловски села. Кметът на Карлово очаква засегнатите села да бъдат дефинитивно възобновени за 2 години.

Кметът на Карлово: Пострадалите селата ще бъдат възобновени доникъде на 2024 година

Щетите от пороя в Карловско са големи. Ще би трябвало да възстановим потърпевшите села. Това заяви  в предаването „ Офанзива ” по Нова нюз кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

" По моите предварителни планове, вредите са на стойност към 60 млн. лева Но може би ще се окажат повече. Скъсани са 7 моста на общински пътища и 11 моста в обитаемоте места. Разрушени са към 150 декара общински пътища ", уточни той. 

Курсанти от висши военни учебни заведения в страната се включиха в помощ на потърпевшите в Карловско

Петдесет курсанти от Националния боен университет (НВУ) „ Васил Левски “ във Велико Търново и четиридесет курсанти от Висшето военновъздушно учебно заведение (ВВВУ) " Г. Бенковски " Долна Митрополия през днешния ден и на следващия ден се включват като доброволци в помощ на потърпевши от наводнението в Карловско, оповестяват от Министерството на защитата.

Общо 63-ма военнослужещи от 61-ва бригада и през днешния ден разчистват в селата Каравелово и Слатина. 

**

Серия от тежки произшествия белязаха деня.

Над 99 ранени след злополука на метробуси в Истанбул

Най-малко 99 души са били ранени при злополука на градски метробуси в квартала " Авджълар " в петък вечерта Истанбул, само че няма починали, заяви валията на мегаполиса Али Йерликая. Катастрофата е станала по здрач в пиковите за градския превоз в Истанбул.

Системата Метробус има 45 станции, които следват околовръстния път на мегаполиса през квартал " Авджълар ", в който живеят огромен брой български изселници, Зинджирликую и моста на Босфора до Соутлучешме, употребявайки специфични автобусни ленти за съвсем цялата дължина на маршрута. Два от метробусите са се сблъскали на една от спирките на линията край " Авджълар ". Други два, които се движели зад тях се блъснали пък във към този момент в авариралите транспортни средства, съобщи Българска телеграфна агенция.

Шофьор се блъсна в коли на посолството ни в Скопие и избяга

Рано тази заран в 03:20 часа македонско време незнайно до този миг лице е развалило два автомобила на посолството на България в Скопие. След случая лицето е напуснало мястото и към момента се укрива, съобщи БТВ.

С колата си той първо се удря в дирек, а по-късно в колите на посолството.

Петима починали и 11 ранени при жп злополука в Хърватия

Най-малко петима души са починали, а 11 други са били ранени, след като пътнически и товарен трен се сблъскаха в петък вечерта в централна Хърватия, заяви АП. 

Сблъсъкът е станал към 21.30 часа локално време покрай град Новска, който е до границата на Хърватия с Босна, се споделя в изказване на полицията.

**

Обрат във войната в Украйна

Украинската войска си върна град Изюм?

Според информация в обществените мрежи, идваща от украински източници, град Изюм е бил освободен. 

Потребители в Туитър настояват, че градът е бил освободен през нощта против 10 септември. Украинските войски са били обградени и оставени без всевъзможни връзки и хранителни запаси. 

Според съветските канали в Телеграм съветските войски са се предали без опозиция.

Украинските сили са напреднали до 50 километра в региона на Харков

Украинските сили са постигнали още триумфи в тяхната контраатака против съветските сили, заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на източници от английското разузнаване.

Някои от украинските сили са напреднали " до 50 километра в територия, следена преди този момент от Русия " в южната част на Харковска област, излиза наяве от най-новата разследваща оценка на английското разузнаване, оповестена в " Туитър " през днешния ден. Руските сили са подложени на напън както на южния, по този начин и на северния фланг на спора, написа още в оценката.

***

Чудо!

Кашалот се появи в Егейско море

Гигантски кит, който обикновенно се среща в океаните, бе видян за първи път край плажовете на Кушадасъ и гръцките острови Хиос и Самос в Егейско море, през седмицата.

Огромното морско животно смая тези, които го видяха.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР